De meest populaire HBO studies van dit moment

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor zichzelf om te laten scholen. Niet zonder reden, ze willen iets anders gaan doen om hun kennis verder verbreden om zo door te kunnen groeien binnen de organisatie. Wat zijn de populairste studies in Nederland? Welke opleidingen bieden een goede baanzekerheid? Met welk LOI-, NTI- of NCOI diploma kom je overal binnen bij het zoeken naar een baan? Het zijn vragen waar veel mensen mee zitten. Zowel als zij na hun middelbare school aan een studie beginnen, als wanneer ze kiezen voor omscholing.  

Tip: kijk eens naar opleidingen bij een instituut als NCOI, LOI en NTI. Let hierbij bijvoorbeeld op de ervaring met NCOI opleidingen van reeds afgestudeerde studenten. Het geeft een beeld van de kwaliteit van het onderwijs.  
 

Populairste studies onder studenten 

Al jaren zijn het dezelfde studies die het populairst zijn onder studenten. Het gaat hierbij om geneeskunde, psychologie en criminologie. Het voordeel van deze studies is dat ze zowel op hbo-, als op wo-niveau worden aangeboden. Je kunt met een hbo-opleiding beginnen en na het behalen van je propedeuse doorstromen naar de vergelijkbare opleiding op wo-niveau. Ook op mbo-niveau zijn verschillende opleidingen te vinden die gerelateerd zijn aan deze studies. Naast de drie populairste studies doen ook rechtsgeleerdheid en toegepaste psychologie het goed. Houd er rekening mee, dat de populariteit van deze opleidingen het soms best lastig maakt om werk te vinden na het afronden van een opleiding.  
 

Studies met een hoge baangarantie 

Zeker wanneer je al wat ouder bent je en je een studie volgt om makkelijker aan een baan te komen, speelt de populariteit een iets minder belangrijke rol. Het is in dit geval vooral belangrijk dat de baankans na de studie hoog is. De baankans van technische opleidingen is het hoogst. Daarbij worden deze opleidingen op alle onderwijsniveaus aangeboden. Zowel op een ROC als op een hogeschool en universiteit. Dit biedt je de kans om door te stromen als je nog meer kennis op wilt doen. Ook in het onderwijs is men hard op zoek naar geschoold personeel. Voordeel hier is dat je een versneld opleidingstraject kunt volgen. Zo ben je waarschijnlijk eerder klaar om voor de klas te staan.  
 

Best betaalde banen na een studie 

Een derde factor die meespeelt, zeker bij jonge studenten: het salaris dat je na het afronden van een studie zal verdienen. Met name banen in de advocatuur en bijvoorbeeld de zorg verdienen goed. Dit geldt niet voor de gehele zorgsector, maar specifiek voor mensen die zich hebben laten opleiden tot medisch specialist.