Menstruatie op school taboe: tijd voor gratis maandverband en menstruatieles

Afsluitbare prullenbakjes op het toilet en toegang tot maandverband en tampons zijn op veel Nederlandse basisscholen eerder uitzondering dan regel. Met als gevolg dat meisjes thuisblijven van school tijdens hun menstruatie. Daar moet verandering in komen, blijkt uit onderzoek van gezondheids- en hygiënebedrijf Essity onder ruim 1.000 Nederlanders. 

Niet alleen de scholen worden hiervoor verantwoordelijk gehouden, de respondenten zien ook een belangrijke rol weggelegd voor de overheid. Jaarlijks blijft een kwart van de vrouwen in Nederland thuis van werk of school vanwege hun menstruatie. Van hen geeft 10 procent aan dat zij zich geen hygiëneproducten kunnen veroorloven en 25 procent geeft als reden dat zij op school of werk geen toegang hebben tot schone en veilige toiletten. Dit begint al op de basisschool.
 

Gratis maandverband en menstruatieles

Op tijd beginnen met gesprekken kan bijdragen aan verandering. Zo vindt een ruime meerderheid (78 procent) dat kinderen onder de 12 jaar op school al voorlichting moeten krijgen over menstruatie. Driekwart vindt bovendien dat menstruatie een standaard lesonderdeel moet zijn op basisscholen. Problemen met het verkrijgen van hygiëneproducten, kunnen worden opgelost door maandverband gratis beschikbaar te maken op basisscholen, vindt 60 procent van de respondenten. Op dit vlak is nog veel te behalen; bij slechts 16 procent is dit nu het geval op de basisschool van zijn/haar kind.
 

Rol van de overheid

Dit is overigens niet alleen een verantwoordelijkheid voor de basisscholen zelf. Ruim een derde (39 procent) vindt het de rol van de overheid om ervoor te zorgen dat menstruatie een lesonderdeel is op de basisschool. Daarbij moet de toegang tot hygiëneproducten worden verbeterd (38 procent), bijvoorbeeld door deze te ontdoen van belastingen (26 procent). Om armere en kwetsbare vrouwen tegemoet te komen, pleit 29 procent voor het gratis beschikbaar maken van hygiëneproducten voor deze doelgroep.
 
Essity en dochtermerk Libresse gaan in samenwerking met de LINDA.foundation aan ongeveer honderd basisscholen in Nederland gratis maandverband leveren. Daarnaast faciliteert Libresse sinds 2012 gastlessen over puberteit en menstruatie op middelbare scholen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids