Klachtenlijn LAKS: rillen in de skihal en onhandige kaarten bij aardrijkskunde

Teveel economie in het examen wiskunde, onhandige kaarten bij aardrijkskunde en rillen in de skihal. Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kwam dit jaar een recordaantal klachten binnen; bijna 225.000. Dat is zelfs meer dan het aantal examenkandidaten. Coördinator Myriam van de Wiel (17) denkt dat corona daar een belangrijke rol bij heeft gespeeld. 

Zo was er bij sommige scholen onduidelijkheid over de nieuwe regels die door corona werden ingevoerd en ervoeren scholieren geluidsoverlast op locaties waar de scholen naar uitweken om te voldoen aan de coronamaatregelen. “Wij denken dat scholieren door corona toch een achterstand hebben opgelopen en zijn geschrokken door het niveau van de examens.” 
 
De slagingspercentages van 2021 zijn nog niet bekend, maar de coördinator van de klachtenlijn verwacht, ondanks corona en de vele klachten, dat de resultaten goed zullen zijn. Dat komt onder andere door de aangepaste regels waardoor het mogelijk was extra herexamen te doen en bovendien een vak -geen kernvak- weg te strepen.
 
 
Door: Nationale Onderwijsgids