De eerste tieners kunnen zich vanaf vrijdag laten vaccineren tegen corona

Vanaf begin juli kunnen de eerste jongeren die dat willen zich laten vaccineren tegen het coronavirus met BioNTech/Pfizer. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gisteren besloten nadat de Gezondheidsraad hier een positief advies over gaf. Het vaccineren van jongeren zorgt voor directe en indirecte gezondheidswinst voor henzelf en kan een opleving van het virus in het najaar tegengaan. Dit meldt Rijksoverheid.

De eerste jongeren, geboren in 2004, kunnen vanaf aanstaande vrijdag, 10 uur, een afspraak maken, telefonisch met de GGD of met DigiD via de gebruikelijke site. De dagen daarna volgen de jaren 2005, 2006 etc. Per dag wordt zoals gebruikelijk gekeken of er een geboortejaar uitgenodigd kan worden. Naar het zich nu laat aanzien hebben alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar die dat willen nog voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik. De tweede volgt dan in september, de eerste maand van het nieuwe schooljaar.
 

Vaccinatie levert jongeren directe en indirecte gezondheidswinst en vrijheid

Vaccinatie levert jongeren directe gezondheidswinst op, volgens de Gezondheidsraad. De directe gezondheidsschade door corona is voor jongeren veelal niet groot. Toch kan het virus ook bij jongeren zorgen voor ernstige complicaties en ziekenhuisopname en kunnen zij er flink en langdurig last van hebben (Long COVID). Vaccinatie voorkomt dit. 
 
Daarnaast hebben jongeren veel last van de maatregelen tegen corona. Veel jongeren hebben het zwaar gehad afgelopen schooljaar. Door corona zijn meer onderwijsachterstanden ontstaan, vooral bij jongeren die toch al minder kansen hebben. Niet alleen virtuele lessen, quarantaines en het gemis van (team)sporten, ook het afstand houden valt jongeren zwaar. Door vaccinatie besmetten zij elkaar onderling minder en vermindert de kans dat jongeren komend schooljaar in quarantaine moeten. 
 
Als jongeren zich laten vaccineren, kan dat daarnaast een ernstige opleving van het virus in het najaar helpen tegengaan. Het RIVM heeft berekend dat het vaccineren van jongeren vanaf 12 jaar bij een vaccinatiegraad van 65-85 procent kan zorgen voor een afname van het reproductiegetal van 20-35 procent. Dat is fors en betekent een afname van het aantal infecties, ziekenhuisopnames, IC-opnames en sterfte bij volwassenen. Dit is een belangrijke factor in het onder controle krijgen van een opleving van de deltavariant in het najaar, aldus het OMT, en daarmee een onvermijdelijke keus, zegt minister De Jonge. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids