Scholen wanhopig: 60 procent van docenten krijgt al baan tijdens opleiding

Zowel tijdens de opleiding als tijdens de eerste onderwijsbaan worden docenten in het voortgezet onderwijs niet voldoende begeleid. Bijna 60 procent krijgt nog tijdens de lerarenopleiding een baan voor de klas aangeboden, vaak met studievertraging als gevolg. Én scholen kunnen hierdoor mogelijk geen stagiairs meer aannemen, omdat die alleen begeleid mogen worden door een bevoegde docent. Dit blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en de Algemene Onderwijsbond. Dit meldt de AOb.

Bijna de helft van de ruim 600 docenten die de enquête hebben ingevuld zegt tijdens de opleiding niet goed voorbereid te zijn op een carrière in het onderwijs. Ze geven aan pedagogische handvatten te missen, vooral in het omgaan met zorgleerlingen en vmbo’ers. 
 

Begeleiding eerste onderwijsbaan ondermaats

Ruim 20 procent van de docenten zegt bovendien geen enkele begeleiding te hebben gehad tijdens zijn eerste onderwijsbaan. Hierin bestaan wel grote verschillen tussen scholen. Terwijl de ene docent een heel traject doorloopt, wordt de ander ‘zonder sleutel en namenlijsten’ voor de klas gezet, aldus de AOb.
 

Te vroeg voor de klas levert studievertraging op

Bijna 60 procent van de beginnende docenten in het voortgezet onderwijs krijgt nog tijdens de lerarenopleiding een baan voor de klas aangeboden. Dit is zowel voor henzelf als voor de opleiding niet verstandig: de studenten lopen hierdoor studievertraging op, en dat kost de lerarenopleidingen vervolgens geld en begeleidingscapaciteit. In het ergste geval kunnen scholen helemaal geen stagiairs meer aannemen, omdat die alleen begeleid mogen worden door een bevoegde docent. 
 

Afhaken

De AOb noemt het een “zorgwekkende trend” dat scholen door het lerarentekort niet-afgestudeerde docenten inzetten. De onderwijs bond vreest dat beginnende docenten door de ondermaatse begeleiding sneller zullen afhaken, waardoor het lerarentekort uiteindelijk juist groter wordt.
 
Door: Nationale Onderwijsgids