Normal_rss_entry-285640

De bezorging van een deel van de examens van twaalf scholen is vertraagd of vermist. Dat meldt PostNL, die de scholen heeft laten weten dat sprake is van "vertraging of vermissing van eindexamens voor enkele vakken". Dit kan betekenen dat deze leerlingen langer moeten wachten op hun uitslag.

De problemen met de bezorging worden volgens het postbedrijf veroorzaakt door een groter aantal zendingen dan verwacht en de kortere tijd die beschikbaar is voor de bezorging. Het gaat om ingevulde examenformulieren die op weg waren naar de tweede corrector.

"Ik vind het heel erg dat sommige leerlingen langer moeten wachten op hun cijfers, of misschien buiten hun schuld herexamen moeten doen", zegt Resi Becker, een van de directeuren bij PostNL. "We weten allemaal hoe spannend het is om het verlossende telefoontje te krijgen. We vinden het heel vervelend dat deze bezorging niet overal goed is gegaan. We nemen extra maatregelen en werken dag en nacht door om de examenzendingen zo snel mogelijk te kunnen bezorgen."

Derde tijdvak

PostNL zegt in nauw contact te staan met de betreffende scholen, de VO-Raad en het ministerie van OCW en met hen naar oplossingen te zoeken om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

Dit jaar zijn er wegens corona niet alleen examens en herexamens, maar is er ook nog een derde tijdvak toegevoegd om leerlingen en scholen meer flexibiliteit te bieden. Maar de tijd tussen de herkansingen en die derde ronde is relatief kort. "Daarom is snelle verzending in tijdvak twee van nog groter belang", schrijft demissionair minister Arie Slob hierover aan de Tweede Kamer. Scholen kunnen adviezen volgen die met de VO-Raad zijn afgesproken. Zo kan volgens Slob "het werk desgewenst ook vooruitlopend op de fysieke verzending alvast digitaal met de tweede corrector worden gedeeld".

Uitslagen

In totaal bezorgt PostNL dit jaar 80.000 zendingen met meer dan een miljoen examens van 200.000 kandidaten in heel Nederland. Inmiddels hebben ongeveer 1170 middelbare scholen hun examens inclusief tweede correctie voltooid. De uitslag zal voor de meeste leerlingen aanstaande donderdag bekend zijn.

PostNL vraagt scholen om de instructies voor verzending nauw te volgen. Zo is er bijvoorbeeld een speciale examenenvelop en -zegel, zodat de zending in het juiste proces komt. Verder krijgen scholen het advies om voor de zekerheid altijd een kopie te maken van de examens.

Door: ANP