Gerechtshof begint aan hoger beroep zaak-Hümeyra

Het gerechtshof begint woensdag aan het hoger beroep in de zaak-Hümeyra. In de procedure bij het hof wil het OM bewijzen dat het gaat om moord, dus dat de verdachte Bekir E. de 16-jarige scholiere met voorbedachte raad heeft doodgeschoten. De nu 34-jarige E. werd eind vorig jaar veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag.

Voor de zaak heeft het Haagse gerechtshof drie dagen uitgetrokken. De zittingen zijn in de extra beveiligde gerechtszaal in de rechtbank in Rotterdam. Op de eerste zittingsdag is ruimte voor het bespreken van de feiten en aandacht voor de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Aan het einde van de eerste dag is tijd ingeruimd voor het spreekrecht van nabestaanden. Donderdag op de tweede zittingsdag houdt de officier van justitie het requisitoir met daarin de strafeis, waarna E.'s advocaat Yehudi Moszkowicz in de middag of anders vrijdag zijn pleidooi mag houden.

Fietsenstalling op school

E. schoot het meisje, dat hij langdurig stalkte, op 18 december 2018 van dichtbij met zeven kogels dood in de fietsenstalling van haar school, het Rotterdam Desingcollege. Het OM had twintig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist wegens moord, omdat hij haar met voorbedachte raad zou hebben gedood. De rechtbank in Rotterdam vond echter dat er onvoldoende bewijs was voor een vooropgezet en doordacht plan. De rechters zijn uitgegaan van een impulsieve daad doordat hij in een extreme staat van opwinding en boosheid raakte toen hij Hümeyra zag.

E. was volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar, wat strafverlagend werkte. Hij heeft een zwakke ontwikkeling, persoonlijkheidsstoornissen en kenmerken van psychopathie. Ook gebruikte hij veel drugs. Omdat het risico op herhaling groot is, is behandeling nodig.

Wetswijziging

De vorige uitspraak in de zaak-Hümeyra was aanleiding voor een wetswijziging. De maximale gevangenisstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar, besloot de ministerraad in februari dit jaar. Onder meer de rechtbank in Rotterdam en de leiding van het OM hebben naar aanleiding van de straf voor E. gepleit voor het verhogen van de maximumstraf.

Door: ANP