Veel scholen zien volledige heropening niet zitten zo vlak voor de zomervakantie

Het kabinet praat zaterdag over de mogelijke volledige heropening van de middelbare scholen. Maar veel scholen geven aan dat dit te laat in het seizoen komt. Zij blijven hun anderhalvemeterrrooster daarom sowieso handhaven. Dit meldt Trouw.

Zo zijn er in Rotterdam zeker vijf middelbare scholen die zeggen niet volledig open te zullen gaan voor de zomervakantie. Ook in Eindhoven, Bladel en Geldrop zeggen zo’n vijftien scholen in het voortgezet onderwijs niet terug te gaan naar het normale schoolrooster.
 
Er zijn eigenlijk twee redenen waarom de scholen dit niet zien zitten. De eerste is organisatorisch van aard: de scholen zien geen kans meer het hele rooster nog eens om te gooien, zo vlak voor de zomervakantie. “In een jaar waarin al zoveel veranderd is, kunnen we dit niet nog eens van het team vragen,” geeft Ilyas Bagci, directeur van de Rotterdamse scholengroep Lyceum Kralingen en Mavo Centraal, aan tegenover Trouw.
 

Niet veilig

Daarnaast vinden scholen het nog niet veilig genoeg. De meeste docenten zijn nog niet gevaccineerd. Door de anderhalve meter los te laten zullen de risico’s op besmetting teveel toenemen.
 
Als het Outbreak Management Team het kabinet vrijdag positief adviseert, zullen scholen waarschijnlijk vanaf 31 mei of 1 juni de anderhalve meter tussen leerlingen mogen loslaten. Dat betekent dat regio Noord, die dit jaar als eerste zomervakantie heeft, nog zes weken ‘normaal’ naar school kan gaan. Voor de regio Midden is  dit 7 en Regio Zuid kan nog 8 weken les krijgen zonder anderhalve meter afstand. 
 

Verplicht of niet?

De vraag is straks of het loslaten van de anderhalve meter en daarmee het volledig heropenen van de scholen verplicht wordt. Dat zegt Bagci ook: “Het interessante voor onze school is dus vooral of het kabinet een verplichting aan scholen oplegt, of het aan henzelf overlaat.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids