AOb: OMT moet duidelijk aangeven wanneer openen scholen verantwoord is

Het voortgezet onderwijs moet pas weer verder opengaan als het Outbreak Management Team (OMT) "heel duidelijk aangeeft dat dit verantwoord is", vindt de Algemene Onderwijsbond. "Het gaat om de gezondheid van docenten en ondersteuners in de scholen. Daar moet je geen risico’s mee nemen", aldus de AOb.

Daarbij vraagt de bond zich af of het verantwoord is om de scholen weer volledig te openen zo lang nog niet iedereen die dit wil is gevaccineerd. "Als het OMT twijfelt zeggen wij: kies voor veiligheid. Want het is een bizar jaar geweest, als het moet houdt iedereen het de laatste zes tot acht weken, van 1 juni tot de zomervakantie, ook wel vol", stelt de onderwijsorganisatie.

Middelbare scholen op 1 juni weer open?

Het kabinet wil graag dat middelbare scholen weer verder opengaan. Daarbij zou de huidige anderhalve meter afstand tussen leerlingen worden opgeheven, zodat zij allemaal weer in één klaslokaal kunnen. Op verzoek brengt het OMT, dat het kabinet adviseert in de coronacrisis, volgende week advies uit over de vraag of die verdere opening verantwoord is. Daarna wordt de beslissing genomen, uiterlijk op 25 mei. De scholen zouden dan op 1 juni weer verder open kunnen gaan.

Door: ANP