Ruim helft scholieren maakt zich geen zorgen over leerachterstand

Op Scholieren.com stelde Examenbundel aan haar online volgers de vraag ‘Ga jij je leerachterstand keihard inhalen?’. Meer dan 10.000 scholieren lieten van zich horen. Bijna een derde van hen liet weten geen last te hebben van een leerachterstand. Een kwart van de ondervraagden geeft aan echt zijn best te doen om een inhaalslag te maken. De overige scholieren zeggen dat ze niet zouden weten hoe ze hun leerachterstand moeten inhalen. Dit meldt ThiemeMeulenhoff.

Uit dit resultaat blijkt dat lang niet elke scholier zich zorgen maakt over een opgelopen leerachterstand. Dat is een optimistisch geluid in de jungle van negatieve berichten over achterstanden. Examenbundel laat weten dat zij er alles aan doet om scholieren te helpen bij hun inhaalslag: “Wij vinden het heel belangrijk dat iedere leerling gemakkelijk online toegang kan krijgen tot extra hulpmiddelen om achterstanden in te halen. Daarom lanceerden we bij de start van dit schooljaar een nieuwe website met een omgeving (mijn.examenbundel.nl) waarin alle scholieren onder andere extra oefenmateriaal kunnen vinden. Ongeacht of ze wel of niet een Examenbundel hebben aangeschaft”, aldus Sjanne de Haan, marketing- en communicatiespecialist bij ThiemeMeulenhoff, de uitgever van Examenbundel.

Voor scholieren én docenten

Mijn Examenbundel heeft in korte tijd al ruim 20.000 gebruikers die bestaan uit zowel scholieren als docenten. Koen Vossen, docent Maatschappijleer aan de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur, is blij met de nieuwe online omgeving: “Het is goed dat ThiemeMeulenhoff digitaliseert. Dit geeft alle leerlingen de tools om onafhankelijk van docenten en scholen in een eigen tempo te groeien vlak voor het examen. Het biedt mogelijkheden om veel meer de verbanden te zien tussen de examenvragen en de kennis die de leerling moet verinnerlijken.”

Eindexamenvoorbereiding

De eindexamens van 2021 zijn in zicht: op maandag 17 mei is de grote aftrap. Examenbundel en Scholieren.com vroegen zich daarom af of scholieren al aan het leren zijn voor de examens. En wat blijkt? Waar over het algemeen wordt gedacht dat er al flink geleerd wordt, geeft 75 procent van de examenkandidaten aan nog niet begonnen te zijn met leren. 49 procent van deze scholieren vindt het lastig om de motivatie ervoor te vinden. De andere 26 procent begint pas vlak voor de examens met leren. Mijn Examenbundel geeft deze scholieren handige tips en tricks om tóch hun boeken open te slaan en op die manier hopelijk een voldoende te halen voor hun eindexamens.

Door: Nationale Onderwijsgids