Overheidssite voor wegwerken leerachterstanden stelt teleur

Tot 40 procent van de eindexamenleerlingen dreigt te zakken voor hun eindexamen. Minister Slob (Onderwijs) kwam anderhalve maand geleden over de boeg met een grote zak belastinggeld en de belofte om een online platform te bouwen om eindexamenkandidaten te ondersteunen. Nu, anderhalve maand later, staat dit platform online, maar blijkt de site bij lange na niet te voldoen om de leerachterstanden weg te werken. Dit meldt examenvoorbereidingsplatform eXamengevat.

“Toen ik las dat de overheid aan de slag ging met een online platform voor eindexamenkandidaten heb ik iedereen in de Tweede Kamer die Onderwijs in zijn portefeuille gemaild, tot Arie Slob aan toe”, aldus Jeroen Willemsen, de ondernemer achter eXamengevat. Willemsen is sinds 2015 zelfstandig ondernemer en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van examenvoorbereiding. De afgelopen twee jaar ontwikkelde een team van 25 onderwijsexperts de eXamengevat methode: een papieren examenstofbundel met alle examenstof (om te leren) en ter aanvulling een online platform met meer dan 7.000 examenvragen (om te oefenen) voor alle havo- en vwo-vakken. De aankondiging van de overheid zag Willemsen dan ook als een grote kans. Hij sloot een overeenkomst met de overheid om het oefenplatform van zijn eXamengevat site gratis open te stellen in ruil voor een vermelding op de overheidswebsite.

Overheidssite voldoet niet aan beloftes

Wat bleek? De overheidssite blijkt bij lange na niet voldoende om de leerachterstanden weg te werken. “We hoorden veel docenten en leerlingen klagen dat ze de overheidssite een onsamenhangend geheel vinden.” Het ministerie van Onderwijs beloofde uitleg van alle examenstof op het platform, maar dit beperkt zich tot een paar links naar bestaande Youtube filmpjes. “Dit gaat weinig scholieren helpen. Terwijl leerlingen meer en meer de leerachterstanden ervaren naarmate de eindexamens naderen.”

Gratis toegang tot leeromgeving eXamengevat

Willemsen nam het heft in eigen hand en verspreidde een kortingscode voor gratis toegang van zijn leeromgeving in diverse Facebook groepen met docenten. Een uur na het verspreiden van de kortingscodes ging de site van eXamengevat op zwart. “Onze servers konden de toestroom van docenten niet aan.” Even later was het serverprobleem verholpen en nog geen 48 uur later hebben meer dan 1.200 docenten en leerlingen zich aangemeld. “We zien dat veel docenten de gratis kortingscode verspreiden in de klas en complete klassen zich opgeven. Dat geeft wel aan dat docenten hopeloos op zoek zijn naar manieren om de leerachterstanden van hun klas weg te werken. En dat de online leeromgeving van de overheid, waar veel geld en mankracht in is gaan zitten, helaas niet daaraan voldoet.”

Door: Nationale Onderwijsgids