Gomarus Gorinchem over ophef: laat de inspectie maar komen

Een paar dagen geleden kwam de Gomarusschool in Gorinchem flink onder vuur te liggen naar aanleiding van een NRC-artikel, waarin acht oud-leerlingen vertelden hoe zij door de school gedwongen werden om uit de kast te komen. Voorzitter van bestuur Chris Flikweert reageert nu op de ophef. Dit meldt BN De Stem.

Aan BN De Stem vertelt Flikweert dat het NRC-artikel met de verhalen van de oud-leerlingen ook bij het College van Bestuur insloeg als een bom. In het artikel vertelden de oud-leerlingen dat zij zich niet veilig voelden op de school door hoe er werd omgegaan met homoseksualiteit, en dat zij door de schoolleiding werden gedwongen om uit de kast te komen. “Over onze school en over de sociale veiligheid is veel meer te vertellen dan de krant doet”, zegt Flikweert. “Maar het is duidelijk dat we hiermee aan de slag moeten.”

Meer kennis over homoseksualiteit

Volgens Flikweert is er op de Gomarus al jaren aandacht voor het onderwerp homoseksualiteit: “We willen dat binnen de school er de professionaliteit is om hier mee om te kunnen gaan. Maar we merken meer behoefte te hebben aan kennis op dit gebied, om dat op een goede en professionele manier te kunnen doen. Nu en in de toekomst.” Flikweert legt uit dat de school hier al wel mee bezig was, ook voor het NRC-artikel, bijvoorbeeld door een ‘bezinning’ te houden: een soort training voor het personeel. Daar kwam onder andere een gastspreker vertellen over zijn worstelingen met uit de kast komen. “Wij weten ook dat leerlingen kunnen worstelen met dit thema en zulke ervaringen helpen ons om daar goed mee om te gaan”, aldus Flikweert.

Onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie gaat naar aanleiding van de aantijgingen onderzoek doen naar de Gomarus en ook in de Tweede Kamer heerst boosheid over wat de oud-leerlingen op de school is overkomen. Flikweert laat weten dat de school klaar is voor de komst van de inspectie: “Natuurlijk zullen er punten zijn waarop iets aan te merken is, maar laat de inspectie maar komen. Wij zijn open en transparant en vertellen iedereen waar wij voor staan. We hebben niets te verbergen. We zijn een reformatorische school. Daar kiezen ouders bewust voor. Maar laat ik voorop stellen dat iedereen - ook met een homoseksuele geaardheid - meer dan welkom is op Gomarus.”

Er wordt al langer gesproken over de discriminatie van homoseksuele leerlingen op reformatorische scholen. Lees hier meer over waarom dit moeilijk tegen te gaan is.

Door: Nationale Onderwijsgids