Docente Duits van het Jaar komt uit Nuenen

Helmi Deelen, docente aan het Nuenens College, mag zich Docent Duits van het Jaar noemen. Ze heeft vrijdag de landelijke verkiezing gewonnen, die de Actiegroep Duits dit jaar voor de vierde keer heeft georganiseerd. De Actiegroep selecteerde uit de nominaties twee docenten voor de finale. De publieksstemmen hebben Deelen uiteindelijk tot winnaar van 2021 gemaakt. Dit meldt de Actiegroep Duits.

In een tijd waarin het schoolonderwijs vooral in het nieuws komt vanwege een veronderstelde daling van leerprestaties, laat de verkiezing ‘Docent Duits van het Jaar’ zien dat lessen met evenveel verve worden gegeven, of het nu online of op school is. “De finalisten geven er blijk van dat hun aandacht voor leerlingenmotivatie aanhoudend is. De docenten weten hun leerlingen voor hun vak te begeistern”, aldus Synke Hotje, medewerker Onderwijs bij het Duitsland Instituut Amsterdam en lid van de Actiegroep Duits. 
 

Leerlingen laten uitblinken in de Duitse les

“Docente Duits, het zit al 33 jaar diep in mij geworteld”, vertelt Deelen. “Ik houd van eenvoudige, gevarieerde opdrachten en geef leerlingen graag autonomie. Daardoor motiveer ik ze en laat eenieder uitblinken op zijn of haar manier en niveau. Dit geeft mij voldoening en energie en houdt me fris”, zo vervolgt de leraar Duits van het jaar. Ze vertelt dat ze ook waarde hecht aan de uitwisseling met vakcollega’s: “Mijn opdrachten en enthousiasme deel ik graag met al mijn collega's, bijvoorbeeld via de facebookpagina van ons vak”. 
 
De Actiegroep Duits, die zich sinds 2011 sterk maakt voor de Duitse taal in Nederland, wil met de verkiezing laten zien hoe aantrekkelijk Duits als vak kan zijn en aandacht besteden aan de inspirerende docenten Duits die het Nederlandse onderwijs rijk is. Op 12 maart vond de online prijsuitreiking plaats. Die kan teruggekeken worden op www.machmit.nl.
 
De Actiegroep Duits is een initiatief dat zich ten doel stelt de positie van de Duitse taal in het Nederlandse onderwijs te versterken. Hierin werken samen: het Goethe-Institut Niederlande, de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), de Duitse ambassade in Den Haag en Nuffic.
 
Door: Nationale Onderwijsgids