Coronadiploma zeker niet minder waard

Volgens hoogleraar-emeritus Jos Claessens van de Open Universiteit is een middelbare schooldiploma dat in coronatijd is behaald niet minderwaardig door het schrappen van het centraal eindexamen. Hij heeft zich naar eigen zeggen “wild geërgerd” aan verhalen over het zogenaamd waardeloze coronadiploma van 2020. Dit meldt ANP Expert Support.

Claessens, hoogleraar-emeritus Gepersonaliseerd Leren, maakt korte metten met de verhalen over scholen die leerlingen zogenaamd zouden hebben gematst en leerlingen die hun diploma haalden met twee vingers in de neus door het uitvallen van het centraal eindexamen in 2020: “Die verhalen zijn nergens op gebaseerd en zelfs onjuist.” Volgens Claessens blijkt uit cijfers dat de schoolexamens in 2020 juist moeilijker waren dan in eerdere jaren: “Het goede resultaat komt volgens mij mede doordat eindexamenleerlingen met minder examenstress hebben kunnen werken aan het verbeteren van hun resultaten.”

Eindexamens 2021

Vorig jaar gingen het centraal eindexamen vanwege corona niet door, en behaalden leerlingen hun diploma op basis van ‘alleen maar’ het schoolexamen. Vrijdag 12 februari werd besloten dat dit jaar het centraal eindexamen wél doorgaat, maar met een aantal versoepelingen, zoals twee herkansingen in plaats van één, het mogen wegstrepen van een vak (niet-kernvak) waarvoor een onvoldoende is gehaald en het spreiden van het examen over twee tijdvakken.

Door: Nationale Onderwijsgids