Oproep van 50 organisaties: heropen per direct middelbare scholen

Zeker vijftig organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet om de middelbare scholen per direct te heropenen. De organisaties maken zich grote zorgen om de mentale gezondheid en sociale ontwikkeling van scholieren. "Maar de ernst hiervan lijkt nog steeds niet tot de politiek te zijn doorgedrongen", stellen de organisaties.

De organisaties, waaronder UNICEF Nederland, de Nederlandse ggz en Jeugdzorg Nederland, vinden dat jongeren een te hoge prijs betalen voor de coronacrisis. "De helft van de jongeren geeft aan zich eenzaam te voelen. Ook is er een toename in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners."

Op dit moment krijgen de meeste leerlingen op het voorgezet onderwijs nog altijd geen fysiek les. "De huidige stilstand betekent letterlijk een achteruitgang van onze jongeren. Laat hen niet de onzichtbare slachtoffers worden van de coronapandemie." Het kabinet moet volgens de organisaties op zoek naar alternatieven, zodat scholieren minstens één dag per week naar school kunnen.

De organisaties erkennen dat het heropenen voor gezondheidsrisico’s en onrust kan zorgen. "Maar we weten dat scholen geen grote besmettingshaarden vormen en leraren niet meer kans hebben het coronavirus op te lopen dan andere beroepsgroepen."

Door: ANP