Zesde Week van de Hoogbegaafdheid - 6 tot en met 14 maart 2021
Het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid is het doel van de ‘Week van de Hoogbegaafdheid’, dat dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt. Hoogbegaafdheid komt overal voor. Ongeveer 2% van de bevolking is hoogbegaafd; dat is 1 op de 50 mensen. Mensen die de kenmerken van hoogbegaafd vertonen, kunnen veel betekenen voor hun omgeving of de maatschappij, indien zij hun kennis en kunde optimaal kunnen ontwikkelen en inzetten. Het is daarom belangrijk om te weten wat hoogbegaafdheid is en wat ervoor nodig is om talenten tot ontwikkeling te laten komen, want dat gaat niet vanzelf. Dit meldt de de Week van de Hoogbegaafdheid.
De organisatie streeft ernaar dat er op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland en Vlaanderen in deze week een activiteit plaatsvindt met hoogbegaafdheid als centraal thema. Dit kunnen activiteiten over hoogbegaafdheid en ook voor hoogbegaafden zijn.
 
Een bijzonder evenement dit jaar is de lancering van een nieuwe intelligentietest door SCALIQ op 10 maart. De KIQT+, de Kinder IQ Test Plus, is er voor kinderen tussen 5 en 11 jaar waarvan wordt vermoed dat ze meer- of hoogbegaafd zijn. De test is op zijn best bij een IQ van 105 tot 170, waar veel andere testen zich richten op het gemiddelde kind (IQ 85-115). 
 
Deze en alle andere activiteiten staan vermeld op de kaart van Nederland: https://www.weekvandehoogbegaafdheid.nl. Geïnteresseerden kunnen hun eigen selectie maken. Er zijn activiteiten voor kinderen, ouders, volwassenen, senioren, professionals en andere belangstellenden.
 
De Week van de Hoogbegaafdheid wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV), Rianne van de Ven Coaching & Training B.V., iQBegrijp en de Vereniging Mensa Nederland.
 
Door: Nationale Onderwijsgids