Meldpunt Mondkapjes gaat samenwerken met Discriminatiemeldpunten

Meldpunt Mondkapjes Nederland werkt vanaf afgelopen vrijdag samen met de verschillende Discriminatiemeldpunten in Nederland. Doel is om de discriminatie van gehandicapte en chronisch zieke kinderen op middelbare scholen wegens het niet-dragen van mondkapjes tegen te gaan. Er wordt geconstateerd dat zowel volwassenen als kinderen in de problemen komen door het gedwongen dragen van mondkapjes. Hier moet volgens het Meldpunt snel actie op worden ondernomen. Dit meldt Meldpunt Mondkapjes Nederland.

Vorige week meldde NOS dat het meldpunt van belangenorganisatie Ieder(in) wordt platgebeld door mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen. Maar ook de Discriminatiemeldpunten in Nederland en het Meldpunt Mondkapjes Nederland ervaren dat er door de mondkapjesplicht nu veel meer meldingen binnenkomen van mensen die bij de deur geweigerd worden omdat ze geen mondkapje kunnen dragen. Het gaat bijvoorbeeld om volwassenen en kinderen met astmatische of autistische klachten, die door mondkapjes nog meer ademhalingsproblemen krijgen of ontregeld raken.

Klachten en excessen die bij het Meldpunt Mondkapjes binnenkomen via www.meldpuntmondkapjes.nl (het gaat hierbij specifiek om meldingen over kinderen op middelbare scholen) zullen worden doorgegeven aan de verschillende Discriminatiemeldpunten in de provincies. De Discriminatiemeldpunten ondernemen hier vervolgens actie op.

Discriminatie

Elbrecht Claus van Meldpunt Mondkapjes Nederland: “Discriminatie is ontoelaatbaar. Scholen moeten zonder onderscheid te maken kinderen toelaten. Het is voor kinderen met een handicap extra belastend om uit te moeten leggen dat ze vanwege hun gezondheidssituatie of ziekte geen mondkapje kunnen of mogen dragen. Je mag er op vertrouwen dat kinderen niet zomaar geen mondkapje op hebben. Het is vanuit wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat mondkapjes schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Bovendien zeggen vele deskundigen dat mondkapjes niet effectief zijn. De noodzaak van gehandicapte en chronisch zieke kinderen om geen mondkapje te willen dragen is gerechtvaardigd.” Het Meldpunt Mondkapjes Nederland wil dat de politiek ingrijpt en de druk voor mensen met een handicap of ziekte weghaalt.

Door: Nationale Onderwijsgids