'Groot deel winkels vrijwel zeker dicht, mogelijk toch verlengde kerstvakantie'

Het kabinet broedt op de sluiting van niet-essentiële winkels in de strijd tegen het coronavirus, bevestigen ingewijden berichtgeving in diverse media. Welke vorm de sluiting heeft, welke winkels er precies onder gaan vallen, wanneer de maatregel ingaat en hoe lang die zal duren, wordt nu uitgezocht. Levensmiddelenzaken en ook apotheken blijven in ieder geval open.

Het kabinet heeft haast, zo bleek zondag uit het Catshuisberaad. Aanleiding zijn de oplopende besmettingscijfers. Zondag werden bijna 10.000 mensen positief getest. Afgesproken is dat een flink aantal ministers maandag weer bijeenkomt voor crisisoverleg. Daarna zal een extra ministerraad besluiten over meerdere opties die op tafel liggen.
 

Mogelijk toch verlenging kerstvakantie

Het kan weer gaan om gelegenheden als bioscopen, musea, theaters, dierentuinen en zwembaden die in november ook enige tijd de deuren dicht moesten houden. Ook zouden scholen langer dicht kunnen blijven door een verlenging van de kerstvakantie, aan het begin of aan het eind. Het kan nog alle kanten op, zeggen ingewijden, die benadrukken dat er nog geen enkel besluit is genomen. Een avondklok tijdens de jaarwisseling ligt volgens ingewijden niet voor de hand. Dat zou veel moeilijker te handhaven zijn dan een vuurwerkverbod.
 

Persconferentie

Waarschijnlijk zullen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge de verzwaringen maandagavond al in een persconferentie bekendmaken.
 

Ook Duitsland sluit winkels en scholen

Het kabinet kijkt bij de afweging voor de extra maatregelen ook naar Duitsland, waar op woensdag 16 december een forse lockdown van kracht wordt. Ook daar gaan de meeste winkels en scholen dicht. Het kabinet wil ook voorkomen dat Duitsers in Nederland komen shoppen.
 
Door: ANP