Scholen mogen aanschaf laptop of tablet niet verplichten

Hoewel scholen aan ouders mogen vragen om zelf een laptop aan te schaffen voor hun schoolgaande kinderen, moet dit verzoek altijd expliciet vrijwillig blijven. Scholen mogen dit niet verplichten. Dat bevestigt minister Slob (Onderwijs) nogmaals in antwoord op Kamervragen. Dit meldt VOS/ABB.

Tweede Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP) stelden deze Kamervragen naar aanleidingen van een artikel in de Volkskrant waarin aan het licht kwam dat veel scholen van ouders eisen dat zij een laptop of tablet aanschaffen voor hun kinderen. Stichting Leergeld trok hierover aan de bel in dit artikel.

Verplichting niet volgens de wet

In antwoord op de vragen herhaalt minister Slob dat het nooit een verplichting mag worden: “Op het moment dat scholen schoolboeken vervangen door digitaal lesmateriaal en het bezit van een laptop (of tablet) voor het leerproces noodzakelijk is geworden, dienen scholen hierin zelf te voorzien.” Slob benadrukt dat scholen die de aanschaf wel verplichten niet volgens de wet handelen: “De Inspectie van het Onderwijs ziet hier op toe en controleert bij elk onderzoek op de naleving van de wettelijke regels ten aanzien van de vrijwillige ouderbijdrage.”

Door: Nationale Onderwijsgids