GGD-arts over corona op scholen: vriendengroepen veel groter risico

Er klinken veel verschillende geluiden over wat er met de scholen moet gebeuren nu het dagelijks aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt te stagneren. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde vorige week om de kerstvakantie met een week te verlengen, maar lang niet iedereen vindt dat een goed idee. Volgens infectieziektenarts Helen Siers van de GGD Noord- en Oost-Gelderland vinden besmettingen onder jongeren veel vaker binnen vriendenbubbels plaats dan op school. Dit meldt De Stentor.

Hoewel jongeren de cijfers opstuwen, ligt dit niet aan het openblijven van de middelbare scholen, aldus Siers. Ze kan niet uitsluiten dat er geen besmettingen op scholen plaatsvinden, “maar in de reguliere setting van een klas komt dat nauwelijks voor. We zien ook dat er niet of nauwelijks besmettingen van leerlingen op docenten zijn en omgekeerd.” Volgens Siers vinden de meeste besmettingen buiten de school plaats: “Wij denken dat besmetting eerder plaatsvindt in de sociale verbanden waarin jongeren zich bewegen. De zogenaamde vriendenbubbels.”

Privésfeer

Uit het bron- en contactonderzoek dat de GGD doet blijkt dat jongeren vooral besmettingen oplopen in de privésfeer. Buiten school spreken jongeren af met vriendengroepen, en dat gebeurt nu het weer slechter wordt vooral binnen. “Als jongeren bij elkaar komen, zijn daar meestal geen volwassenen bij”, aldus Siers. “Er is niemand die in de gaten houdt of de 1,5 meter wel wordt aangehouden. Wat je ziet is dat jongeren in die situaties met z’n allen over het schermpje van een telefoon buigen. Of ze hangen samen op de bank terwijl ze een film kijken.”

Vriendenbubbel

Doordat veel jongeren in meerdere vriendenbubbels van gemiddeld vijf vrienden actief zijn, hebben ze onbewust meer sociale contacten en dus lopen ze meer risico op besmetting. Daarom roept Siers jongeren op om het voorlopig bij één vriendenbubbel te houden. “Het zou goed zijn als ook ouders hier op letten”, voegt ze toe.

Door: Nationale Onderwijsgids