OM kijkt naar aangifte tegen minister Slob wegens uitspraken antihomoverklaring

Het Openbaar Ministerie kijkt naar een aangifte van mogelijk strafbare uitspraken van onderwijsminister Arie Slob. Die aangifte ligt inmiddels bij de politie. Wel tekent een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan dat als het gaat om uitspraken die Slob deed in het parlement, hij parlementaire immuniteit geniet.

Eerder op de dag verklaarde het OM dat het onderzoek deed naar de uitspraken, ervan uitgaande dat er al een aangifte was. Mocht blijken dat het om uitspraken in het parlement gaat, dan stopt het onderzoek direct en heeft het OM de aangifte alleen "beoordeeld".

Slob zei maandag in een debat met de Tweede Kamer dat reformatorische scholen grondwettelijk de vrijheid hebben ouders een verklaring te vragen waarin zij homoseksualiteit afwijzen. Hij zei daarbij wel dat dit in de praktijk niet mag leiden tot discriminatie.

Grondwet

In de grondwet staat dat Kamerleden, ministers en staatssecretarissen "niet in rechte kunnen worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij in vergaderingen van de Staten-Generaal of van commissies daaruit hebben gezegd of aan deze schriftelijk hebben overlegd."

Het politienetwerk Roze in Blauw had eerder op de dag op Facebook opgeroepen om aangifte te doen. Roze in Blauw is een landelijk netwerk van de politie dat opkomt voor leden van de LHBTI-gemeenschap, als zij te maken krijgen met bijvoorbeeld discriminatie of mishandeling.

Door: ANP