Kamer wil dat een einde komt aan schoolverklaring die homoseksualiteit afwijst

De Tweede Kamer wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan een toelatingsverklaring die sommige scholen gebruiken om ouders te verplichten om afstand te nemen van homoseksualiteit. Als ouders zo'n verklaring niet ondertekenen, mag een school hun kinderen weigeren. Dit melden NU.nl en NOS.

Tijdens een debat over burgerschapsonderwijs stelden Kamerleden kritische vragen naar aanleiding van een artikel van Trouw. Hierin vertelden twee homoseksuele jongeren dat hun ouders een 'identiteitsverklaring' van de reformatorische school waar zij heengingen moesten ondertekenen waarin een homoseksuele leefwijze werd afgewezen.
 
Volgens minister Slob hebben scholen op grond van de vrijheid van onderwijs en de vrijheid van godsdienst het recht om een dergelijke verklaring te vragen. Dit botst echter met het grondwettelijk verbod op discriminatie. Bovendien zijn scholen verplicht om voor alle leerlingen te zorgen voor een veilig klimaat. Slob erkende dat dat wel kan zorgen voor "een spanningsveld".
 
SP-lid Peter Kwint vindt: "Je kunt niet als school én de taak hebben om een veilige omgeving voor leerlingen te creëren én tegelijkertijd een verklaring aan ouders verplichten waarin homoseksualiteit afgewezen wordt. Daarmee maak je het voor leerlingen zowel op school als thuis onveiliger." Hij diende daarom een motie in om een einde te maken aan deze toelatingsverklaring.
 
Door: Nationale Onderwijsgids