'Dinsdag geen nieuwe maatregelen, wel persmoment kabinet'

Het kabinet kondigt dinsdag naar verwachting geen nieuwe, ingrijpende maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens ingewijden komt er dan ook niet een persconferentie van een uur, zoals de afgelopen maanden gebruik is geworden als het kabinet maatregelen aanscherpte of versoepelde. Dit meldt ANP.

Wel komen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge met een korte verklaring, en zullen ze de pers te woord staan.

Het kabinet overlegde zondag op het Catshuis over de coronacrisis. Na dat overleg klonk het al dat de mogelijke effecten van de gedeeltelijke lockdown die een kleine twee weken geleden werd aangekondigd, pas later in de week zichtbaar zullen zijn. Het kabinet wil daarom nog even wachten voordat er definitief wordt besloten over nieuwe maatregelen, zeiden Haagse bronnen.

Ondertussen gaan er steeds meer stemmen op voor een sterke lockdown. Zo zei antropologe Ginny Mooy van het Red Team vorige week dat de scholen per direct gesloten moeten worden, omdat veel scholieren het coronavirus lijken op te lopen. 15 tot 25 procent van de geteste kinderen krijgt een positieve uitslag, en ook is er steeds meer uitval onder leraren. Gevreesd wordt dat de scholen op deze manier brandhaarden worden voor het virus, iets wat eerder ook in andere landen zoals Israël het geval bleek.
 
Het Outbreak Management Team (OMT) wil dit echter niet. Kinderarts en OMT-lid Károly Illy denkt dat het sluiten van de scholen weinig zal helpen en bovendien funest is voor kinderen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids