Nieuwe directeur Haga Lyceum legt functie na vier maanden neer

Vier maanden geleden begon Rasit Bal als bestuurder van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, maar nu stapt hij alweer op. Zijn doel was om rust te brengen op de islamitische middelbare school na de roerige tijden onder omstreden directeur Soner Atasoy, maar daar is hij naar eigen zeggen niet in geslaagd. Dit meldt NRC.

Bal begon in juni als de nieuwe bestuurder van het Haga Lyceum nadat Soner Atasoy werd ontslagen. De school is veel in het nieuws geweest door waarschuwingen van de AIVD over ‘salafistische aanjagers’, een negatief rapport van de Onderwijsinspectie en de daaropvolgende bestuurscrisis. Bal hoopte de rust te doen wederkeren voor de school, maar dit is hem niet gelukt. Naar eigen zeggen kreeg hij van het bestuur niet genoeg ruimte om de school uit haar “conflictmodus” te krijgen. Binnen de school heerst veel onrust doordat verschillende partijen tegenover elkaar staan. Een groep ouders blijft achter Atasoy staan en wil dat hij zijn baan terugkrijgt, en anderen willen dat beslist niet.

Argwaan

Bal wilde ook aansluiting zoeken bij een grotere groep binnen de islamitische gemeenschap, maar hij constateerde dat er door moskeeën en islamitische basisscholen nog steeds met veel argwaan naar het Haga Lyceum wordt gekeken. Volgens Bal lukt het niet om de niet-conservatieve achterban goed te bereiken zolang het bestuur niet divers is.

Doordat hij zijn doelen niet heeft kunnen bereiken heeft Bal nu besloten op te stappen. “Ik had veel meer willen realiseren op deze school, maar dat is niet gelukt. Daarom heb ik gezegd: het is beter dat jullie het met iemand anders proberen.”

Door: Nationale Onderwijsgids