Personeel getuigt: ontslagen directeur Haga Lyceum luisterde inspectie af

Personeelsleden van het Haga Lyceum in Amsterdam hebben aan een recherchebureau verteld dat voormalig directeur Soner Atasoy en zijn broer opnameapparatuur in de school hebben geplaatst. Hiermee luisterden ze werknemers van de school en de Onderwijsinspectie af. Dit meldt NRC.

Eerder dit jaar werd de leiding van het Haga Lyceum vervangen nadat NRC op basis van anonieme bronnen meldde dat inspecteurs van de Onderwijsinspectie op de islamitische middelbare school werden afgeluisterd tijdens hun onderzoek. De nieuwe leiding van de school nam een recherchebureau in de arm om uit te zoeken hoe de vork in de steel zat. Drie werknemers van de school hebben nu tegenover het recherchebureau getuigd over de afluisterpraktijken van Atasoy.

Inspectie, werknemers en medezeggenschapsraad werden afgeluisterd

Inspecteurs werden meerdere malen aan de praat gehouden zodat de broer van Atasoy opnameapparatuur in de werkkamer van de inspectie kon plaatsen. De inspectie, personeel en de medezeggenschapsraad werden allen afgeluisterd op de school. Als een werknemer in een vertrouwelijk gesprek met de inspectie iets had gezegd dat Atasoy niet beviel werd deze daar door Atasoy “al schreeuwend op afgerekend”. Atasoy was altijd precies op de hoogte van wat er bij de medezeggenschapsraad was besproken. Eerst werd er uitgegaan van een mol binnen de raad, maar later werd ontdekt dat ook Atasoy ook hier met opnameapparatuur heeft gewerkt.

De inspectie deed eerder aangifte naar aanleiding van de berichtgeving over de afluisterpraktijken. De nieuwe getuigenissen van de werknemers zijn mogelijk van belang voor deze zaak.

Door: Nationale Onderwijsgids