Volgens nieuwe routekaart tegen corona worden schoolkantines mogelijk gesloten

Het kabinet komt met een nieuwe routekaart om de verspreiding van corona onder controle te krijgen. Dat meldt de Volkskrant, die de routekaart in handen heeft. Als het aantal besmettingen een bepaalde ‘signaalwaarde’ overstijgt, volgen er automatisch maatregelen. De routekaart bevat twee categorieën van maatregelen: stappen die sowieso worden genomen als er de besmettingen een bepaald niveau bereiken, en maatregelen die worden overwogen. in de laatste categorie valt bijvoorbeeld het sluiten van gemeenschappelijke ruimtes in onderwijs instellingen, zoals schoolkantines. Dit meldt ANP.

Het kabinet hanteert vier risiconiveau’s, onder meer op basis van hoeveel besmettingen er wekelijks per 100.000 inwoners zijn en het aantal opnames in het ziekenhuis en op de intensive care: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. De cijfers van de laatste dagen zitten in de buurt van, of overschrijden, al de waarden van het 'zeer ernstige' niveau. 
 

Schoolkantines 

Op de routekaart is te zien dat overwogen wordt om de gemeenschappelijke ruimtes in (onderwijs)instellingen te sluiten. Schoolkantines bijvoorbeeld zouden dan dicht moeten gaan. Een andere maatregel die nog overwogen wordt voor de jeugd is het verbieden van sportwedstrijden. 
 

Uitzonderingen

Het kabinet maakt ook een aantal uitzonderingen. Met het oog op de grondwet worden bijvoorbeeld demonstraties en religieuze bijeenkomsten nog wel toegestaan. Ook zijn er enkele economische uitzonderingen (verblijf in hotels), en "maatschappelijk wenselijke" redenen (uitvaarten en bruiloften) om van de routekaart af te wijken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids