Gastlessen vmbo techniek

Leerlingen laten kennismaken met techniek was nog nooit zo eenvoudig. Jet-Net & TechNet introduceert een nieuwe reeks videogastlessen, speciaal voor de onderbouw van het vmbo. Met de interactieve gastles kunnen docenten met één druk op de knop bedrijven het klaslokaal in halen. Op elk gewenst moment, ook in de 1,5m samenleving. 

Een grote plaat roestvast staal die verandert in een onderdeel van de Ocean Cleanup van uitvinder Boyan Slat. Een kijkje in de keuken bij een modern metaalbedrijf: wat maken ze eigenlijk? Hoe doen ze dat? Met wat voor mensen? En interactieve opdrachten waarmee leerlingen leren over de metaalsector, duurzaamheid én zichzelf.
 

Meer gemak

Dat en nog veel meer vind je in de eerste video in een gloednieuwe reeks videogastlessen van Jet-Net & TechNet om leerlingen te laten kennismaken met techniek. Dat gebeurt al door bijvoorbeeld fysieke gastlessen en bedrijfsbezoeken – en het kan nu dus ook online. Voor vmbo-docenten en decanen betekent dat nog meer mogelijkheden én gemak: ze kunnen de videogastlessen en bijbehorende lesmaterialen gebruiken op elk moment dat ze uitkomt.  
 

Duurzaamheid

Hoekman RVS uit Nieuwleusen trapt de serie af als eerste gastlesgever. De jonge directeur Gert Hoekman neemt de leerlingen mee langs de verschillende afdelingen van zijn bedrijf – van verkoop tot engineering en productie – en vertelt ook hoe zijn bedrijf omgaat met thema’s als duurzaamheid: hoe kun je slim energie besparen en materialen zo veel mogelijk hergebruiken? 
 

Deuren open

“Aan dit soort producties werken we graag mee”, zegt Hoekman. “Scholen waren altijd al welkom om een kijkje te nemen in ons bedrijf. En nu gaan we nog een stapje verder door de deuren open te zetten voor alle scholen in Nederland. Hopelijk inspireren we veel jongens en meiden om eens na te denken over een loopbaan in de techniek. Hoe meer je weet over de mogelijkheden, hoe beter je kunt kiezen. Zo simpel is het.” 
 

Opdrachten

De videogastles is meer dan een kijkje achter de schermen bij een metaalbedrijf. Op verschillende momenten in de video geeft ‘gastdocent’ Gert Hoekman leerlingen opdrachten die ze in de klas eenvoudig kunnen uitvoeren. Die afwisseling tussen informatie en zelf doen zorgt dat de leerlingen actief bij het onderwerp betrokken blijven. 
 

Leuk en leerzaam

Inmiddels hebben de eerste scholen al kennisgemaakt met de video’s. Adriaan de Graaff, voorzitter van Platform PIE, noemt de video’s een ‘prima initiatief’: “Voor scholen is dit een mooie mogelijkheid om leerlingen ook in de anderhalvemetersamenleving te laten kennismaken met technische bedrijfstakken. De innovatieve elementen in de video prikkelen de nieuwsgierigheid van leerlingen op verschillende niveaus. Bij elkaar is het een compleet pakket waarmee scholen eenvoudig leuke en leerzame gastlessen en opdrachten over techniek in huis halen.”  
 

Eerste gastles in een serie

De komende maanden zullen nog meer interactieve videogastlessen verschijnen voor de onderbouw van het vmbo, uit verschillende technische sectoren. Er is ook al een lesbrief en videogastles beschikbaar over ‘energietransitie & installatietechniek’. Binnenkort verschijnt de lesbrief en videogastles over mobiliteit. Je vindt de video’s en de bijbehorende lesmaterialen op www.gastlessenzogeregeld.nl/lesmateriaal-VO