Actievoerende ouder tegen mondkapjes op school gearresteerd

Het Linde College in het Friese Wolvega kende een roerige start van de nieuwe week. Martin Mourik, vader van een leerling van de middelbare school, kondigde dit weekend aan de school te willen bezetten uit protest tegen het advies om mondkapjes te dragen op school. Vanochtend werd hij door de politie gearresteerd. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Mourik, een bekende van voorman van protestgroep Viruswaarheid Willem Engel, vindt het gebruik van mondkapjes op middelbare scholen “kindermishandeling”. Hij zorgde afgelopen weekend voor onrust onder ouders en docenten van het Linde College toen hij aangaf actie te willen voeren en zelfs de school te willen bezetten. In een video die hij afgelopen nacht opnam bond hij enigszins in: “Ik ga om half negen een toespraak houden bij de school, de lessenaar staat al klaar.”

Vanwege eerder intimiderend gedrag tegenover personeel van de school mocht Mourik al niet meer op het terrein van het Linde College komen, en hem was daarnaast verteld dat hij zijn toespraak in het Victoria Park Wolvega moest houden en dat niet voor de school mocht doen. Dat weigerde hij echter, waarna hij werd gearresteerd door de politie. Zijn mededemonstranten werden naar de parkeerplaats van het Victoria Park gestuurd om daar verder te demonstreren.

Het Linde College heeft dit weekend naar verluid gesprekken gevoerd met de gemeente en de politie om verdere onrust op de school te voorkomen. Dit is de eerste week waarin het dringende advies van de overheid geldt om mondkapjes te dragen op middelbare scholen. Scholen mogen zelf bepalen of ze het houden bij een advies, of dat ze kiezen voor een mondkapjesverplichting.

Door: Nationale Onderwijsgids