1300 leerlingen Nijmegen onnodig thuis door verkeerd corona-advies VWS

Scholengemeenschap SSgN in Nijmegen stuurde deze week al haar 1300 leerlingen naar huis omdat een leerling besmet bleek met het coronavirus. Onterecht, zo blijkt nu, want het advies dat de school kreeg van het ministerie van Volksgezondheid klopte niet helemaal. Dit meldt De Gelderlander.

De school belde naar het landelijk callcentrum van het ministerie omdat ze geen contact konden krijgen met GGD Gelderland Zuid. Het callcentrum zei dat docenten die met een besmette leerling in contact zijn geweest in quarantaine moesten. De school heeft toen uit voorzorg besloten om iedereen naar huis te sturen en de school voor de rest van de week op slot te doen.

Achteraf was dat niet nodig geweest. GGD Gelderland Zuid zegt dat alleen nauwe contacten van een besmette leerling thuis moeten blijven. Klasgenoten en docenten vallen daar niet onder, aldus de GGD, dus in principe kan een school gewoon openblijven als er een leerling besmet blijkt.

Het besluit om de school te sluiten was nadrukkelijk de beslissing van de school zelf, zegt de rector van de school. Mogelijk hadden ze hetzelfde gedaan als ze wel het juiste advies van het callcentrum hadden gekregen. Verschillende ouders hebben namelijk al laten weten dat ook hun zoon of dochter klachten heeft. Inmiddels hebben zich al 7 leerlingen en 3 medewerkers laten testen vanwege klachten. Met de besmette leerling gaat het ondertussen goed, ze heeft slechts milde klachten.

Door: Nationale Onderwijsgids