Met name vmbo'ers pessimistischer slaagkansen eindexamen door corona

Scholieren in het vmbo, havo en vwo zijn dit jaar door de coronacrisis minder positief over hun kansen om hun eindexamen te halen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. De leerlingen zijn bang dat ze te weinig kennis te hebben verzameld in de afgelopen maanden doordat ze thuisonderwijs kregen. Dit meldt NOS.

De Universiteit Maastricht ondervroeg in de afgelopen maanden zo’n 2000 scholieren uit Limburg die in de derde klas van de middelbare school zaten. Vmbo’ers zijn het meest pessimistisch over hun slagen: 75 procent van de ondervraagde jongeren verwacht hun eindexamen te halen, tegen 85 procent twee jaar geleden. Ook op havo en vwo zijn de verwachtingen lager.
 

Vmbo’er meer pessimistisch

Hoogleraar onderwijseconomie Trudie Schils wijt het grotere pessimisme van vmbo’ers aan twee zaken. Zij volgen meer praktijkvakken, die door de coronacrisis niet of minder doorgang konden vinden. Daarnaast begint voor hen nu al het eindexamenjaar, terwijl havisten en vwo’ers nog langer te gaan hebben en dus ook meer tijd hebben om eventuele leerachterstanden in te halen.  
 
Daarnaast zijn de scholieren negatiever over hun vervolgstudie. Schils: "Zo denken havisten minder snel dat ze ooit een universitaire bachelor halen. En op het vmbo verwachten ze minder vaak door te stromen naar het hbo. Dat vond ik erg opvallend."
 
Door: Nationale Onderwijsgids