LAKS: Scholieren eisen duidelijkheid over ventilatiesystemen op scholen

Over een week gaan de eerste middelbare scholen weer volledig open. Ondertussen heerst er veel onduidelijkheid over de rol die ventilatiesystemen spelen in de verspreiding van het coronavirus op de scholen. “Het is van groot belang voor scholieren dat daarover snel helderheid wordt verschaft.”, aldus voorzitter Nienke Luijckx. Dit meldt LAKS.

Momenteel is het volgens het RIVM onduidelijk of de continue toevoer van verse lucht de kans op besmettingen verkleint. Steeds meer deskundigen stellen echter dat ventilatie wel degelijk een rol speelt bij de verspreiding van het virus via aerolsols. 
 
Die onduidelijkheid rondom ventilatie leidt tot zorgen onder scholieren. Scholieren willen niet het risico lopen dat ze men besmetten met het virus vanwege een slecht ventilatiesysteem op school. Zeker als het herfst wordt en de ramen meer dicht blijven op scholen zal dit probleem meer toenemen. Luijckx: “Het kan niet zo zijn dat de vraag of ventilatie op scholen kan bijdragen aan de strijd tegen corona nog lang onbeantwoord blijft.”
 
Luijckx: ‘Het is voor scholieren essentieel dat het OMT zo snel mogelijk een advies uitbrengt over de mogelijke rol die ventilatiesystemen spelen bij de verspreiding van het virus. Op deze manier kunnen scholieren op een verantwoorde wijze aan het nieuwe schooljaar beginnen en kunnen ze weer volwaardig onderwijs krijgen.’
 
Door: Nationale Onderwijsgids