10.000e Schoolspullenpas wordt uitgereikt voor leerlingen in armoede

Maar liefst 1 op de 9 kinderen groeit op in armoede. Zodra deze kinderen naar de middelbare school gaan, zijn er veel extra kosten. Stichting Armoedefonds heeft daarom de Schoolspullenpas in het leven geroepen zodat leerlingen wel schoolspullen kunnen kopen. 23 juli wordt de 10.000e pas uitgereikt in Den Bosch. Dit melden Brabants Dagblad en stichting Armoedefonds.

De Schoolspullenpas is een betaalpas waarmee leerlingen lokaal schoolspullen zoals agenda’s, schriften, rekenmachines en rugzakken kunnen kopen. Het tegoed dat op de pas staat is standaard 50 euro.
 
Vorig jaar verstrekte het Armoedefonds in Nederland 5.672 passen. Voor het schooljaar 2020/2021 zijn inmiddels al 14.745 kinderen aangemeld door 140 lokale organisaties. Dit is een forse stijging ten opzichte van de afgelopen jaren, ziet het Armoedefonds.
 
Want ook de kosten voor het middelbaar onderwijs zijn de afgelopen drie jaar gestegen. In de praktijk zien leraren en hulpverleners vaak dat kinderen die in armoede opgroeien zonder de juiste spullen aan het schooljaar beginnen. Hierdoor starten kinderen op de middelbare school al met een achterstand. Dit heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling, hun gevoel van eigenwaarde en hun toekomst. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids