Wat is een econasium?

Een Econasium is bedoeld voor leerlingen met wiskundig inzicht en interesse in economische onderwerpen. De leerlingen leren onderzoek te doen en passen dat toe in hun profielwerkstuk, waarbij ze ondersteund worden door wetenschappers van Tilburg University. Daarnaast bezoeken Econasiumleerlingen congressen en economische instellingen en nemen ze deel aan economische en bedrijfseconomische simulaties. Scholen die het Econasiumprogramma willen aanbieden, zijn verplicht aan enkele voorwaarden te voldoen.

Het Econasium biedt een voorbereiding op een universitaire studie, met name in de economie, econometrie of bedrijfseconomie. De voorwaarden waar een school aan moet voldoen om het programma aan te bieden, zijn:
  •  
  • Op de school moet een VWO-afdeling zijn, waar bij alle profielen het vak economie en/of M&O aangeboden wordt.
  • De school moet plaats willen maken voor het vak 'Statistiek voor het Econasium' en tevens voor de andere onderdelen van het Econasiumprogramma, Dit betreft bijvoorbeeld excursies en simulaties.
  • Tot slot moet een bestaand Econasium minstens 5 kilometer verwijderd zijn van het nieuwe Econasium.
 
Het Econasium is een samenwerkingsproject tussen Tilburg University, St.Odulphuslyceum en de vereniging van scholen OMO (Ons Middelbaar Onderwijs). Geïnteresseerde scholen kunnen zich hiervoor altijd aanmelden door contact op te nemen met de Directeur Econasium.
 
Door: Nationale Onderwijsgids