Normal_normal_samen__afspraak

In vijftig gemeenten organiseren zo’n 2.500 jongeren deze zomer allerlei maatschappelijke activiteiten. Het gaat om gemeenten tot 60.000 inwoners die meedoen aan het programma Jeugd Aan Zet, dat in samenwerking met Maatschappelijke Diensttijd (MDT) de projecten organiseert. De deelnemende jongeren zetten zich in voor een ander en elkaar en de activiteiten bieden tegelijkertijd ruimte voor het ontwikkelen van hun eigen talenten en het ontmoeten van anderen. Daarmee kunnen de gemeenten een aanzienlijk deel van hun lokale jeugd een boost geven deze ‘coronazomer’. Dit meldt Rijksoverheid.

De afgelopen tijd heeft het effect op de fysieke en psychische gezondheid van jongeren. Veel van hen hebben te maken met gevoelens van eenzaamheid en verveling. Jeugd Aan Zet biedt deze zomer een positief alternatief, met activiteiten die iets bijdragen aan de samenleving én iets betekenen voor jongeren zelf. De jongeren krijgen een cadeaubon die ze kunnen besteden bij lokale ondernemers. Zo krijgen ook zij een steuntje in de rug in deze lastige tijd.

Honk op wielen

Voor de vijftig gemeenten biedt het programma mogelijkheden om jongeren meer te laten meedoen in de samenleving. In de gemeente Middelburg kunnen jongeren samen met zeeverkenners meewerken aan een opruimactie om zwerfafval uit het water te halen. De gemeente West-Betuwe stelt een oude bus beschikbaar die jongeren mogen opknappen en inrichten als ‘Honk op Wielen’. In de gemeente Stede Broec kunnen jongeren meedenken over lokale vraagstukken en de invulling van zomeractiviteiten. Ze denken bijvoorbeeld me over hoe activiteiten in de omgeving toch coronaproof kunnen doorgaan. Jongeren die meedoen aan Jeugd Aan Zet worden ook gestimuleerd om door te stromen naar MDT.

“MDT kan echt verschil maken in het leven van jongeren en ook het verschil maken op anderen door de maatschappelijke impact die ze hebben”, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. 

Door: Nationale Onderwijsgids