'Examenreizen naar Albufeira hebben geen zin met gesloten horeca'

De rust in de zonovergoten Portugese badplaats Albufeira is teruggekeerd na de onrust die werd veroorzaakt door enkele honderden feestvierende Nederlandse jongeren. Albufeira in de Algarve is al jaren een populaire bestemming voor eindexamenkandidaten vanwege de goedkope hotels, de vele uitgaansgelegenheden in het oude centrum en de Strip en de relatief lage drankprijzen. Aanbieders van goedkope vakantiereizen naar Albufeira zijn onder meer TUI, GOGO en Corendon.

Enkele honderden Nederlandse jongeren dromden zondagavond samen bij horecazaken in Albufeira en de Nationale Republikeinse Garde (GNR), de Portugese militaire politie, moest ingrijpen omdat de coronaregels werden overtreden. Tientallen jongeren kregen een boete omdat zij op straat alcohol dronken, wat vanwege de coronapandemie verboden is.

De GNR houdt de situatie in de straten van Albufeira scherp gaten en treedt op als er te grote groepen worden gevormd. In Portugal is het dragen van een mondmasker verplicht in het openbaar vervoer, winkels en restaurants. Op de terrassen moet afstand worden bewaard en is het dragen van een masker niet verplicht.

Geen zin

Volgens de Nederlandse ondernemer Ben ten Hoeve, woonachtig in Albufeira en eigenaar van schoonheids- en massagesalon Spa Villas d'Aqua, was het te verwachten dat de situatie uit de hand zou lopen. "Ze hadden dit soort groepsreizen niet door moeten laten gaan. Het heeft geen zin als alle bars en nachtclubs grotendeels gesloten zijn. Wat ik heb gehoord hebben zo'n 8000 Nederlandse jongeren deze zomer een vakantie geboekt in Albufeira. Het is ook sneu voor ze. Ze komen hier om hun eindexamen te vieren, maar kunnen niet gezellig de kroeg in. En voor ons zorgt het alleen maar voor onnodige onrust en het zou jammer zijn als andere mensen besluiten om niet naar de Algarve te gaan", aldus Ten Hoeve.

Bang voor een nieuwe lockdown in de Algarve, de zuidelijke regio van Portugal die sterk afhankelijk is van het toerisme, is de Nederlandse ondernemer niet. "Ze houden de boel hier scherp in de gaten en grijpen snel in. Een aantal weken geleden ging het mis bij een illegaal feest in Lagos en daar werd iedereen snel opgespoord en getest. We hopen in ieder geval op een lang zomerseizoen en dat toeristen ook in september, oktober en november blijven komen", aldus Ten Hoeve.

Strenge lockdownmaatregelen

Het aantal coronabesmettingen in de Algarve valt ten opzichte van de noordelijke regio van Portugal mee en bedraagt momenteel 663 gevallen. Dit komt deels door de strenge lockdownmaatregelen die in maart werden ingevoerd waardoor ook in het binnenland niet kon worden gereisd. Vanaf juni zijn de reisbeperkingen en andere coronamaatregelen versoepeld. In gedeeltes van Lissabon en Porto zijn de versoepelingen echter weer teruggedraaid wegens een stijging van de besmettingen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onlangs het reisadvies voor de gebieden in en rondom de steden Lissabon en Porto terug naar oranje geschaald vanwege de toegenomen verspreiding van het coronavirus en adviseert alleen nog naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Het aantal bevestigde besmettingsgevallen in Portugal bedraagt 44.416 sinds het begin van de coronapandemie. Het dodental staat op 1629 mensen.

Door: ANP