In film Rundfunk: Jachterwachter wordt middelbare school voor camping verruild

Na twee seizoenen op televisie en twee theatervoorstellingen schitteren de mannen van Rundfunk sinds deze week ook op het witte doek. Voor duo Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout was het haast onvermijdelijk dat er een film zou komen. Voor Rundfunk: Jachterwachter verruilden de cabaretiers de lokalen van een middelbare school voor een Nederlandse camping. "We zochten naar een plek waar we ons absurde universum konden maken."

"Het voelde als een logische volgende stap. We wilden al heel lang een film maken en na de serie en het theater dachten we: dit is het moment", vertelt Tom aan BuzzE. "We hebben er ongeveer een jaar over gedaan om het te schrijven en na wat aanpassingen en herschrijvingen hier en daar lag er een script."

Het schrijfproces voor Rundfunk: Jachterwachter was eigenlijk niet heel anders dan anders. "We spreken op gezette tijden af en gaan dan keurig op kantoor achter onze laptop zitten. Dat is heel burgerlijk en professioneel. Het is niet zo dat we dronken of stoned grappen zitten te bedenken", legt Yannick uit.

Absurd universum

Over de grappen en scènes die uiteindelijk te zien zijn, moeten Tom en Yannick het volledig eens zijn. "Er komt niets in waar we niet allebei achter staan. De belangrijkste graadmeter is dat we er zelf keihard om moeten lachen."

Van school naar camping

De middelbare school werd voor een camping verruild. "Een camping is een plek met zijn eigen regels en waar van alles kan gebeuren. Waar je met z’n allen in de rij moet staan om te gaan schijten en je de hele dag in je onderbroek kan rondlopen zonder dat iemand daar raar van opkijkt", legt Tom uit.

Vooruitziende blik

Een camping in Nederland bleek ook een toepasselijke plek nu veel mensen vanwege de coronacrisis in eigen land zomervakantie gaan vieren. "We hebben een vooruitziende blik. Onze voorstelling die we moesten verplaatsen, ging over de dood. We wisten wat eraan zat te komen", grapt Yannick. "Nou heeft Tom ook stage gelopen in een medisch laboratorium in Wuhan, waar hij verder helemaal niks over mag vertellen.

"Rundfunk: Jachterwachter is de eerste Nederlandse film die sinds de heropening van de bioscopen te zien is. Wel vinden de cabaretiers het natuurlijk jammer dat er een stuk minder mensen in de zaal zitten. "Tegelijkertijd hopen we dan wel dat de film wat langer kan draaien zodat meer mensen de film kunnen zien", zegt Yannick. "En we kunnen nu wel stoer doen dat we alle zalen uitverkopen", vult Tom aan. "Dat we de eerste Nederlandse film hebben gemaakt waarvoor de bioscopen in de zomer helemaal vol zitten."

Door: ANP