LAKS en minister Slob hangen vlag uit op nationale slaagdag

Vandaag (4 juni) is het nationale slaagdag, de dag dat alle geslaagde scholieren hun vlag uithangen om te vieren dat hun middelbare schooltijd er definitief op zit. Vanmiddag zal minister Slob samen met het LAKS de vlag hijsen op het Vredenburgplein in Utrecht. Op deze manier feliciteren zij ongeveer 200.000 middelbare scholieren die hun diploma hebben behaald in deze bijzondere omstandigheden. Dit meldt het LAKS.

Toen bekend werd dat de centraal eindexamens dit jaar geschrapt zouden worden, werd door minister Slob ingegaan op de wens van het LAKS om alsnog een nationale dag te organiseren waarop scholieren hun slagen samen kunnen vieren. Voorzitter van LAKS, Pieter Lossie: “De meeste scholieren hebben in lastige omstandigheden hun schoolexamens tot een goed einde weten te brengen. Daarnaast hebben ze veel leuke activiteiten zien wegvallen, zoals het eindexamengala en de eindexamenreizen. Vandaag is daarom alsnog de dag dat zij trots mogen zijn op hun prestaties. Een dag om te vieren dat dit hoofdstuk in hun leven definitief voltooid is.”
 
Met het wegvallen van de eindexamens dit jaar heeft de eindexamenperiode voor scholieren een bizarre wending gekregen. Minister Slob: “Nu de deuren van de scholen weer open mogen, hoeven de meeste eindexamenscholieren eigenlijk niet meer naar binnen. Wát een vreemd moment om de middelbare school af te ronden. Ik hoop dat er vandaag veel vlaggen uit kunnen, zoals de jaarlijkse traditie. Achter iedere vlag schuilt een leerling die zich niet heeft laten stoppen door een pandemie.”
 
Het LAKS heeft, ter gelegenheid van deze feestelijke dag, een grote felicitatievideo gemaakt voor scholieren, met onder meer fractievoorzitters en jonge influencers. Ook zijn er speciale LAKS-wimpels uitgedeeld aan geslaagde scholieren door het hele land. Daarnaast organiseren veel scholen zelf alternatieve activiteiten voor hun geslaagde scholieren.
 
Door: Nationale Onderwijsgids