Eindexamens anders in volle gang: ook vorig jaar scholieren in quarantaine geplaatst

Vorig jaar rond deze tijd zaten de scholieren in het laatste jaar van het voortgezet onderwijs flink te blokken voor hun eindexamen. Dit jaar zouden ze nu middenin de examenperiode hebben gezeten, maar corona gooide roet in het eten. Welke examens waren vandaag ingeroosterd? En wist je dat vorig jaar ook enkele eindexamenleerlingen in quarantaine zijn geplaatst?

Normaal gesproken was dit een spannende periode voor de eindexamenklassen in het voortgezet onderwijs. In deze weken moest blijken of je er hard genoeg aan getrokken hebt om de examens goed te kunnen maken. De examens zouden dit jaar op donderdag 7 mei beginnen en tot en met maandag 25 mei 2020 duren. Vandaag is het 18 mei. Wat zou er voor deze dag op het programma hebben gestaan?
 

Examenrooster 2020

Voor vmbo bb stond ’s morgens geschiedenis en ’s middags wiskunde ingeroosterd. Leerlingen die vmbo kb deden, hoefden op deze dag maar één examen te maken, namelijk Engels. Maatschappijkunde en Nask2 waren ingepland voor de scholieren uit vmbo tl/gl. Havo’ers moeten vandaag anders aan de bak voor Tehatex. Vwo’ers tenslotte hadden ‘s morgens Latijn op de planning staan en ‘s middags economie.
 
Na de laatste examens op 25 mei was het dan wachten op de uitslag. Op woensdag 10 juni 2020 om 8.00 uur zou het Cito de definitieve normeringen voor vmbo, havo en vwo examens bekendmaken op haar website, voor vmbo bb, al een week eerder. En de meeste scholen zouden diezelfde dag in de middag bekendmaken wie er zou zijn geslaagd, gezakt of wie nog een of meerdere herexamens zou moeten doen.
 

Quarantaine

Organisaties voor tweetalig onderwijs namen vorig jaar bijzondere maatregelen om fraude tijdens eindexamens te voorkomen. Leerlingen moesten in quarantaine blijven op school. Ook werden ze verplicht om 24 uur offline te blijven. Het was dat jaar namelijk voor het eerst dat twee van de wereldwijde examens van het International Baccalaureate (IB), een examen Engels bovenop het reguliere curriculum samenvielen met de centrale examens. Nederlandse leerlingen mochten de examens daarom eerder maken, maar werden daarna in quarantaine gehouden om te voorkomen dat ze exameninformatie zouden uitwisselen met ander internationale scholieren.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Examenoverzicht.nl