Vo-scholen vlak voor zomervakantie open: 'wij zien het als een proefperiode'

Vanaf 1 juni gaan ook de middelbare scholen weer open. Dat is voor hen een grotere logistieke operatie dan voor de basisscholen. De VO-raad heeft hiervoor een protocol gemaakt. Maar is dat allemaal nog wel nodig, nu de zomervakantie al voor de deur staat?

Volgens het protocol moeten de scholieren 1,5 meter afstand houden van elkaar en docenten. Het advies is om werkplekken dicht tegen de muren te plaatsen. Ook adviseert het protocol dat leerlingen zoveel mogelijk in hetzelfde lokaal blijven en docenten wisselen van lokaal. De kantines blijven dicht en de lunch moet worden genuttigd in het lokaal.
 
Voor de meeste scholen betekenen de nieuwe maatregelen dat slechts een derde tot een kwart van de leerlingen tegelijkertijd op school kan zijn. Heeft dat allemaal dan wel zin, zo vlak voor de zomervakantie? Regio Noord is al vanaf 4 juli vrij.
 
Stichting Carmelcollege, met in totaal 52 locaties verspreid door heel Nederland, zegt tegen NU.nl dat het geen signalen heeft gekregen dat locaties liever de deuren nog een maand langer gesloten willen houden. De stichting wil de resterende weken gebruiken als proefperiode om te kijken of alle aanpassingen wel werken in de praktijk. "Wij zijn erg blij om straks onze aanpassingen in werking te kunnen zien en het onderwijs op deze manier uit te proberen."
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: NU.nl