GGD: Haal de prik tegen meningokokken vóór 1 juli

Het RIVM heeft besloten dat jongeren geboren in 2006 een prik tegen meningokokken kunnen halen op afspraak. Ook nu er corona heerst. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren de prik voor de zomer halen. Dit meldt GGD Amsterdam.

Jongeren geboren in 2006 krijgen een uitnodiging om een prik te halen tegen meningokokken. De meningokokkenziekte kan bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. De meeste jongeren halen een prik. Zo beschermen zij zichzelf en anderen tegen besmettelijke en gevaarlijke ziekten. De prik is veilig. Ook nu er corona heerst. 
 

Vaccinatie en corona

GGD: “Je haalt geen prik als je verkouden bent, hoest of als iemand in het gezin koorts heeft. Je mag de prik halen als de klachten minstens 24 uur over zijn. De medewerkers van de GGD prikken zelf ook niet bij klachten. Daarom zijn mondkapjes niet nodig. Je bent na de prik niet gevoeliger voor het coronavirus en je weerstand blijft gelijk.”
 

Meningokokken

Meningokokkenziekte is een gevaarlijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De infectie kan hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging tot gevolg hebben. De ziekte heeft een ernstig verloop en kan zelfs leiden tot invaliditeit of de dood.
 
De keuze om tieners en jongeren te vaccineren is gemaakt omdat ze relatief vaker drager zijn van de bacterie. Vorig jaar werd Nederland nog opgeschrikt door het overlijden van een scholiere in Gouda.
 
Door: Nationale Onderwijsgids