Ouders: Kinderen moeten op school hoger op voorkeurslijst worden geplaatst

Een groep Amsterdamse ouders van kinderen uit groep 8 heeft een brief gestuurd aan de scholenkoepel Osvo. Zij willen dat hun kinderen, die nu tijdens de loting voor de middelbare school op de laagste plekken zijn geëindigd, op een school worden geplaatst die hoger op hun voorkeurslijst stond. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het gaat in totaal om 53 leerlingen die dit jaar op de tiende (17 kinderen), elfde (24 kinderen) en twaalfde plaats (12 kinderen) van hun voorkeurslijst voor de middelbare school zijn geloot. 
 
Vanwege de coronamaatregelen hebben leerlingen niet de gelegenheid gehad om scholen van binnen te bekijken. Ook de scholen die nog plek hebben in de tweede ronde kunnen niet bezocht worden om te kijken of deze een minder slecht alternatief zijn dan de school waarvoor de leerlingen nu zijn ingeloot, schrijven de ouders. Ze wijzen erop dat er dit jaar een kleiner deel van de zogenaamde flexibele schil zou zijn gebruikt voor ‘noodgevallen’, waardoor er volgens hen meer ruimte is om leerlingen te herplaatsen. 
 
Doordat de eindtoets geschrapt is, hebben de leerlingen ook geen kans om een hoger schooladvies te krijgen van de docent. Dit zou het geval kunnen zijn als ze op hun eindtoets beter dan verwacht zouden scoren, waardoor de docent het schooladvies omhoog bij zou kunnen stellen. En dat zou weer gevolgen hebben voor hun voorkeurslijst van middelbare scholen.
 
“Wij vragen u daarom om de meest schrijnende gevallen alsnog te plaatsen op een school van hogere voorkeur. Voor vmbo-t de top 3, voor havo- en vwo-kinderen op de top 5.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids