Niet meer naar school en thuisonderwijs volgen? Zo kun je je het best concentreren

Door de coronacrisis krijgen leerlingen nu thuisonderwijs. Een heel verschil met een dag naar school. Op de redactie van de Nationale Onderwijsgids verzamelden we enkele tips die je helpen bij het concenteren tijdens het leren.

1. Schrijf op wat je moet doen

Het geeft rust in je hoofd wanneer je duidelijk voor je ziet welke taken je op een dag moet doen. Vink af wanneer je klaar bent met een taak, zodat je de to-do-lijst steeds kleiner ziet worden. Ga met één taak tegelijkertijd bezig, zodat je niet meerdere zaken door elkaar haalt.
 

2. Zorg voor een goede plek om te leren of studeren

We kunnen ons goed voorstellen dat je, nu je toch niet naar school hoeft, het liefst de hele dag in je bed blijft liggen en vanuit daar je huiswerk maakt. Toch is het verstandiger om aan een bureau of tafel te studeren. Wanneer je in je bed leert, is het namelijk ’s avonds lastiger in slaap te vallen. Je lichaam komt ’s avonds sneller in slaap-stand als je je bed alleen reserveert voor het slapen.
 

3. Kijk niet de hele tijd op sociale media

Wanneer je tijdens het huiswerk de hele tijd op je telefoon kijkt, raak je snel afgeleid. Hierdoor duurt het schoolwerk alleen maar langer. Spreek met jezelf af hoelang en wanneer je op je telefoon mag kijken. Je zult zien dat minder afleiding meer rust geeft. 
 

4. Neem regelmatig pauze

De hele dag binnen zitten en steeds maar doorgaan met leren is niet goed voor je concentratie. Regelmatig een pauze nemen geeft je nieuwe energie. Houd het liefst dezelfde pauzetijden aan als op school en maak bijvoorbeeld een wandeling buiten. Dat kun je ook doen om de dag af te sluiten. 
 

5. Zorg voor structuur

Structuur helpt je bij het maken van je schoolwerk. Stel je taken niet uit tot de avond, maar maak je schoolwerk op dezelfde tijden als wanneer je naar school zou gaan. Ook kan het fijn zijn om taken met het meeste werk te maken voordat je de kleine taken oppakt. 
 

6. Beloon jezelf

Als je weet dat er aan het eind van een taak een beloning voor je klaar staat, zoals iets lekkers, even tv-kijken, bellen met een vriend of vriendin of naar muziek luisteren, houd je het studeren makkelijker vol. Geniet van een welverdiende beloning na het harde werken!
 
Door: Nationale Onderwijsgids