Meer zonnepanelen op schooldaken in Noord-Holland

Op nog 1.046 schooldaken in Noord-Holland kunnen zonnepanelen geplaatst worden of is er ruimte voor extra panelen. Bijna 35.000 zonnepanelen liggen al op schooldaken, maar er kunnen nog 272.000 bij. Om schooldaken niet onbenut te laten, adviseert Stichting Schooldakrevolutie in opdracht van de provincie Noord-Holland het komende jaar scholen over verduurzaming. Dit meldt provincie Noord-Holland.

Stichting Schooldakrevolutie helpt scholen bij het bepalen van de opwekpotentie, het vinden van financieringsmogelijkheden en het vormgeven van het installatieproces. Schooldakcoaches benaderen schoolbesturen actief om in kaart te brengen welke scholen interesse hebben om te verduurzamen.
 
Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en energie: “Er zijn 1.238 schoolgebouwen in Noord-Holland en we hebben de meeste zonuren van heel Nederland. Dat is een geweldig potentieel aan zonne-energie. Zonne-energie is ontzettend hard nodig om in 2050 energieneutraal te zijn. Scholen lopen nu vast vanwege regels of omdat ze niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. Samen met Schooldakrevolutie wil ik de scholen helpen om door te pakken.”
 
Jeffrey van Poppel, algemeen directeur Stichting Schooldakrevolutie: “Nu de provincie achter ons staat kunnen we schoolbesturen direct aansporen en nog beter stimuleren om met zonnepanelen aan de slag te gaan. Zo zetten we een grote stap in de richting van onze missie: alles geschikte schooldaken voorzien van zonnepanelen.”
 

Leren én doen

Basis- en middelbare scholen spelen een belangrijke rol in het versnellen van de energietransitie. Scholen laten daken nog vaak onbenut als het gaat om zonne-energie. Naast de C02-besparing die zonnepanelen opleveren, zorgt de verduurzamingsslag ervoor dat de toekomstige generatie spelenderwijs leert over zonnestroom. Op school leren jongeren over klimaatverandering en de gevolgen ervan, maar met de komst van zonnepanelen zien ze ook wat er nodig is om het tegen te gaan.
 
In Noord-Holland zijn al diverse scholen aan de slag gegaan met zonne-energie. Zo eisten leerlingen van de Lorentzschool in Hilversum zonnepanelen op hun schooldak.
 

Informatiebijeenkomsten scholen

Geïnteresseerde schoolbesturen zijn welkom op 2 informatiebijeenkomsten op 26 februari en 25 maart 2020. Ook scholen die al duurzame stappen hebben gezet zijn welkom voor advies over de uitvoering van hun plannen. Tijdens de informatiebijeenkomsten informeert Stichting Schooldakrevolutie scholen over begeleiding, energiebesparing, educatie en financiering, inclusief voorbeelden uit de praktijk. Meer informatie is hier te vinden. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids