Arnhemse leerlingen kunnen via school naar de tandarts

In Arnhem laat 20 procent van de kinderen onder de 18 jaar zijn of haar gebit nooit controleren. De gemeenteraad wil nu de tandarts langs sturen op de basisschool, en een haal- en brengservice initiëren voor middelbare scholen het speciaal onderwijs. Dit meldt De Gelderlander.

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar de tandarts. De kosten die ze maken worden vanuit de (verplichte) basisverzekering vergoed. Toch is dat voor één op de vijf Arnhemse kinderen en ouders niet voldoende reden om regelmatig het gebit te laten controleren. Dat is met name het geval in achterstandswijken.
 
De gemeenteraad kwam al eerder met het idee om een tandartsbus langs basisscholen te laten rijden. Nu wordt het voorstel van de SP en PvdA ook doorgevoerd: er komt een haal- en brengservice voor het middelbaar onderwijs en het speciaal onderwijs die de leerlingen heen en weer brengt van school naar tandarts en weer terug. 
 
Het project is uniek in Nederland, volgens directeur Raoul Trentelman van JTV Mondzorg. Zijn organisatie is actief in onder meer Oss en Nijmegen voor basisschoolkinderen. Hij gaat het initiatief in Arnhem praktisch uitrollen. Mogelijk gaat in een later stadium ook een tandartsbus langs middelbare scholen rijden. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids