Normal_rss_entry-219364

Het aantal jongeren dat is doorverwezen naar bureau Halt is voor het eerst in jaren weer gestegen. Ruim 16.000 jongeren moesten vorig jaar een speciaal programma volgen na een misstap met bijvoorbeeld alcohol of drugs, sexting, mishandeling of diefstal. In 2018 betrof dat nog bijna 14.500 jongeren.

Bij bureau Halt krijgen de jongeren een op hen toegesneden programma om te voorkomen dat ze opnieuw in de fout gaan. Zo moeten ze excuses aanbieden aan een eventueel slachtoffer en waar nodig schade vergoeden. Als ze dat traject goed doorlopen, krijgen ze geen strafblad.

De stijging komt volgens bureau Halt onder meer omdat het Openbaar Ministerie steeds vaker kiest voor een doorverwijzing naar het pedagogisch bureau, in plaats van jongeren strafrechtelijk te vervolgen. Ook bijzondere opsporingsambtenaren van gemeenten verwijzen vaker door naar Halt.

Halt is op verzoek van gemeenten ook vaker aanwezig op bijvoorbeeld kermissen en bij carnaval met een speciaal loket. Ook geeft het bureau jaarlijks 11.500 voorlichtingsbijeenkomsten op scholen over onder meer groepsdruk, onlineveiligheid en jeugdcriminaliteit.

Door: ANP