Gymnasium Bernrode beste van Nederland bij EU Scheikunde Olympiade

Het scholenteam van het Gymnasium Bernrode in Heeswijk heeft afgelopen weekend de nationale eindronde van de EUSO (European Union Science Olympiad) in Maastricht gewonnen. Samen met de nummer twee, het team van het Murmellius Gymnasium uit Alkmaar, vertegenwoordigen zij in mei 2020 Nederland op de 18e internationale EUSO. Dit meldt SLO.

De European Union Science Olympiad (EUSO) is een wedstrijd voor teams van drie leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo. De wedstrijd is in 2002/2003 gestart op initiatief van Ierland. De praktische opdrachten voor de EUSO bevatten zowel biologische, chemische als natuurkundige elementen. Het doel van de wedstrijd is het uitdagen en stimuleren van geïnteresseerde en getalenteerde leerlingen op het gebied van science.
 

Accent op vaardigheden

Het accent van deze Olympiade ligt niet op theoretische voorkennis maar op vaardigheden. En dan gaat het niet alleen om cognitieve vaardigheden. Veel aandacht gaat ook naar het samen onderzoeken in groepen. Samenwerken, plannen, problemen vanuit meer perspectieven benaderen: het zijn sterke punten in de didactiek op Nederlandse scholen. Nederland scoorde dan ook goed op eerdere edities van de EUSO.
 
Door: Nationale Onderwijsgids