Verdachte voor rechter in zaak dode scholier in Ypenburg

Een 29-jarige man die betrokken zou zijn bij de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn eind februari 2018, moet maandag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Het gaat om een niet-inhoudelijke zitting. Het slachtoffer werd na een week vermissing dood gevonden in het water bij de straat Böttgerwater in de Haagse wijk Ypenburg. De Rotterdamse tiener had een date met de verdachte in zijn drijvende vissershuisje. Daarna is Boldewijn in het ijskoude water terechtgekomen.

Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk, maar uit onderzoek is vooralsnog gebleken dat de man de jongen in het water heeft zien liggen en hem daar aan zijn lot heeft overgelaten. De man was vorig jaar in april al aangehouden als verdachte. Hij kwam na enkele dagen vrij, omdat er onvoldoende gronden waren hem langer vast te houden. De Hagenaar bleef wel verdachte en het onderzoek werd voortgezet. De doodsoorzaak van de Rotterdammer kon niet meer worden vastgesteld.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt verdachte Roy B. ervan dat hij heeft nagelaten om de jongen te helpen of hulp in te roepen. B. is om die reden aangeklaagd voor mishandeling met de dood tot gevolg, dood door schuld dan wel het nalaten van het verlenen van hulp.

Bij de rechtbank in Den Haag is een regiezitting, waarin de stand van het onderzoek wordt besproken en het OM en de verdediging hun onderzoekswensen mogen indienen.

Door: ANP