Normal_school_groep_kinderen
De school Spring High in Amsterdam West is een van de pioniers op het gebied van 10-14-onderwijs.
Met deze nieuwe onderwijsvorm, een combinatie van primair en voortgezet onderwijs, worden leerlingen uitgedaagd om zichzelf en hun talenten te ontdekken in een doorlopende leerlijn.

Kenmerken 10-14-onderwijs

Leerlingen op de 10-14-scholen krijgen les in een doorlopende leerlijn. Zij stappen niet na groep 8 of op hun 12e jaar over. In plaats daarvan blijven ze tot hun 14e jaar op de school. Pas daarna gaan ze naar het vmbo, de havo of het vwo. Leerlingen krijgen meer tijd te ontdekken wat ze willen en kunnen en wat bij hen past, voordat een keuze voor het voortgezet onderwijs wordt gemaakt. Momenteel zijn er 12 scholen in Nederland die meedoen aan een pilot, waaronder Spring High.
 

Spring High

Op Spring High zitten leerlingen vanaf groep 7 samen met leerlingen van de middelbare school in één gebouw en volgen samen onderwijs. Het jaar is verdeeld in drie trimesters, waarbij aan het eind een afsluiting volgt waarin leerlingen hun onderzoek/project presenteren. Twee keer per jaar hebben leerling, ouders en school een ontwikkelgesprek, waarin leerlingen laten zien wat ze geleerd hebben en hoe ze zich ontwikkelen. Er is veel ruimte voor inbreng van de leerling zelf en ook wordt veel aandacht besteed aan gezond en vitaal leven en bewegen. 
 
Meer weten? In deze video geven drie leerlingen een rondleiding door de Tienerschool. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: Rijksoverheid, Spring High