Normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Staatssecretaris Paul Blokhuis gaat lachgas voor oneigenlijk recreatief gebruik verbieden door het op de drugslijst van de Opiumwet te plaatsen. Lachgas wordt steeds vaker als recreatief roesmiddel gebruikt, wat leidt tot risico’s voor de volksgezondheid, overlast en verkeersongevallen. Eigenlijke toepassingen van lachgas, zoals gebruik in slagroomspuiten en in de medische wereld, worden van het verbod vrijgesteld. Dit meldt Rijksoverheid. 

Volgens de staatssecretaris kunnen de risico’s met de gezondheid door lachgasgebruik niet langer geaccepteerd worden. Het onderzoek van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) wijst uit dat gebruik van grote hoeveelheden lachgas tot ernstig en blijvend neurologisch letsel kan leiden. Zelfs bij beperkt gebruik zijn er serieuze gezondheidsrisico’s.
 

DRUGSPROBLEEM 

“Een ‘ballonnetje’ is echt niet zo onschuldig als het lijkt, dat wordt nu duidelijk. Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken. Maar we willen de aanbieders en gebruikers van lachgas, zoals het eigenlijk bedoeld is, hiermee niet onevenredig benadelen. Het moet immers gewoon blijven om een toef slagroom bij appeltaart te kunnen bestellen”, aldus Blokhuis.
 

MEDICINAAL LACHGAS IN DE ZORG 

Staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaan de komende periode in gesprek met zowel de ‘eigenlijke’ aanbieders en gebruikers zoals groothandels, detailhandels, horeca en gasproducenten, als ook de IGJ, de politie en het Openbaar Ministerie. Daarnaast dient de beschikbaarheid van medicinaal lachgas in de zorg niet door de maatregel te worden geraakt.
 

Preventie: online campagne voor jongeren

Ook preventie en goede voorlichting over de risico’s van lachgas blijven onverminderd belangrijk. Het preventie- en voorlichtingsmateriaal over lachgas zal naar aanleiding hiervan worden herzien. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zet in op het voorkomen van het gebruik van lachgas in het verkeer. Zo heeft zij TeamAlert gevraagd een online campagne te ontwikkelen om jongeren te wijzen op de gevaren hiervan. Uit eerder onderzoek van het Trimbos Instituut bleek namelijk dat lachgasgebruik onder mbo- en hbo-studenten van 16 tot en met 18 jaar tussen 2015 en 2017 was toegenomen: 29 procent gebruikte in 2017 weleens lachgas, tegen 20 procent in 2015. De partydrug kent nog steeds een stijgende populariteit. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids