Normal_kind_techniek_gereedschap__foto_techniektalent_

Op zaterdag 30 november verwelkomt hogeschool Saxion in Deventer de FIRST® LEGO® League teams voor de Regiofinale Stedendriehoek. Ruim 70 scholieren tussen 9 en 14 jaar oud van scholen uit de Stedendriehoek gaan met elkaar de uitdaging aan. Het thema van deze challenge is dit jaar ‘City Shaper’. Dit meldt Saxion Hogeschool.

De afgelopen maanden werkten de leerlingen samen met hun coaches aan een aantal opdrachten rondom een zelfgekozen vraagstuk binnen het thema 'City Shaper': Wat als de leerlingen een betere wereld kunnen bouwen? Waar beginnen zij dan?
 
In de opdrachten onderzochten de leerlingen de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Hierin vormden (robot)techniek, teamwork en oplossend vermogen de rode draad. Op de finaledag presenteert elk team de resultaten van hun onderzoek en de werking van hun zelfgebouwde LEGO-robot aan de jury. Daarnaast krijgt ieder team punten voor de samenwerking tijdens het hele traject en op de finaledag zelf.
 

Thema 'City shaper'

Het thema van dit jaar is 'City shaper'. Meer dan ooit moeten we samen innoveren en problemen oplossen. Deelnemende leerlingen hebben de macht om steden, dorpen en plaatsen, die zij 'thuis' noemen, tot nieuwe hoogtes te brengen. Voor hen dé kans de toekomst te leiden en verbeteren.
 

Uitdaging en creativiteit

De FIRST® LEGO® League daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. Elk team ontwierp, programmeerde en bouwde een volledig zelfstandige robot. De robots zijn gebouwd met speciale pakketten technisch LEGO en bijbehorende LEGO MINDSTORMS software. Met deze robot voeren zij verschillende missies uit op de finaledag.
 

Benelux finale

Op zaterdag 14 december vindt de regiofinale Oost-Nederland plaats bij hogeschool Saxion in Enschede. De winnende teams van zowel de regiofinale Stedendriehoek als de regiofinale Oost-Nederland gaan door naar de Benelux finale in Breda die plaatsvindt op 25 februari 2020. De winnaar van de Benelux finale mag naar het FIRST World Festival in Detroit.
 

LEGO League regionaal en wereldwijd

De organisatie van de FIRST® LEGO® League regiofinale voor de regio Stedendriehoek is in handen van Programma Bètatechniek van Saxion. Het doel is om kinderen al op jonge leeftijd bewust te laten worden van de mogelijkheden van techniek. Hiermee willen zij aansluiten bij de groeiende regionale vraag naar geschoolde technici.
 
Door: Nationale Onderwijsgids